Utilizăm din ce în ce mai mult calculatoarele, laptopurile , telefoanele mobile, fie că suntem la birou sau acasă, călătorim sau mergem în vacanță. Este din ce în ce mai important să știi cum să stai, cum să te poziționezi față de aceste ‘instrumente” de lucru sau de loisir. Cum să îți ții umerii, spatele sau mâna, cum sa fii conștient de corpul tău indiferent ce materiale ergonomice ți se pun la dispoziție sau nu.
O postură vicioasă, lipsa echipamentelor adecvate și informații ergonomice eronate sunt factori care contribuie la o utilizare eronată a calculatorului. Posturile neadaptate în fața calculatorului pot cauza diferite dureri/disconfort în diferite părți ale corpului, cel mai frecvent implicate :
- umeri
- spate
- încheietura mâinii
- degete.
Acestea pot duce la tulburări musculo scheletice (TMS) cu apariția de semne clinice și incapacitate fizică ( lombalgii, tendinopatii) care scad concentrarea și randamentul la locul de muncă. TMS urile ating 40 de milioane de persoane în Europa. De peste 20 de ani, TMS sunt recunoscute în țările europene, ca boli profesionale și reprezintă un cost financiar important pentru companii si pentru societate. Dintre TMS cea mai frecvent întâlnită rămâne lombalgia cronică cu o prevalență în populația adultă care variază conform studiilor între 66% si 75%. Ceea ce înseamnă că între 66% si 75% dintre persoane suferă cel puțin o dată în viață de lombalgie.
Cei care lucrează la calculator timp îndelungat , în poziții fixe, rigide dezvoltă frecvent lombalgii.
Prevenția este de preferat tratării diverselor afecțiuni musculo-scheletice care o dată instalate presupun tratament, concediu de boală și deci costuri ridicate pentru companii și societate. TMS se pot preveni prin : Evitarea cronicizării gesturilor eronate în fața calculatorului.
Și, fiindcă ne dorim un atelier practic, să ne învețe câteva lucruri de bază despre postură, precum și niște exerciții pe care le putem face pentru a ne proteja.
Va voi explica in ce fel ne afectează posturile neadaptate în fața calculatorului și care sunt principalele zone vizate, de ce detensionarea apare în urma mobilizării, și nu prin imobilitate, care e importanța tonicității musculare și a dinamicii corpului. Și vă voi arăta cum să va reorganizați postul de lucru și timpul de muncă, plus câteva exerciții simple, pe care le puteți face chiar în timp ce munciți.
ATELIERUL cuprinde:
Reorganizarea
Postului de lucru:
La sfârșitul acestui atelier veți ști:
- Să utilizați scaunul pe care vă asezați și mai ales
- Să vă așezați fără să vă obosiți spatele
- Să utilizați mâinile fără să vă tensionați umerii
Timpului de lucru :
Pauze: cum să nu facem pauze prea lungi, și cum să lucrezi în anduranță și confortabil
Să vă utilizați corpul: dinamica corpului prin mișcări invizibile (adică mobilitate =detensionare)
Atelierul se focalizează și asupra umerilor și spatelui/coloană cervicală și își propune să îi ajute pe participanți să folosească posturi adecvate la postul de lucru, evitând capcanele mitului atât de des folosit:
„stai drept, coboară umerii, îndreaptă-te de spate”!
În timpul atelierului ne vom concentra și asupra zonelor frecvent solicitate mână-pumn pentru a învăța să vă susțineți pumnul/încheietura mâinii și degetul mare cu scopul de a evita durerile și/sau disfuncționalitatea mâinii în lucrul la calculator, laptop, telefon portabil.
Ateliere susținute pentru angajații companiilor Betfair Romania Developement și AltOm prin intermediul Flux Project.