Ce este psihomotricitatea ?
Psihomotricitatea este importantă în primii 6 ani de viață ai copilului deoarece în această
perioadă se formează cele mai multe conexiuni neuronale. Aceste conexiuni sunt stimulate de către mișcările realizate în cadrul unei activități motrice și sunt foarte importante mai ales în mica copilărie. Se mai numește și psihologia mișcării și este un concept care aduce în prim plan stimularea psihică și cognitivă a copilului prin intermediul mișcării.
O dezvoltare motorie normală
Activitatea motrică nu poate fi separată de inteligență, de cunoaștere. Motricitatea ajută la dezvoltarea inteligenței . Ajută și la dezvoltarea părții emoționale a copilului, deoarece în psihism nu e vorba doar de inteligență ci și de emoție.
Wallon a demonstrat efectul tonusului muscular pe starea emoțională. Activitatea motrică se va face în funcție de calitatea schimbului emoțional dintre mamă și copil. Această activitate motrică va duce la dezvoltarea inteligenței. De asemenea, dialogul tonic dintre copil și mamă precede dialogul verbal.
Teoriile care explică dezvoltarea psihomotorie a copilului sunt cele ale maturării neurologice și cele ale învățării și experienței. Maturarea neurologică și învățarea sunt indisociabile.
Experiențele trăite de copilul mic vor acționa pe maturarea neurologică și o vor accelera pe când invers, deficitul de experiențe ( tonico-senzoriale) încetinesc maturarea neurologică.
Avantajele psihomotricității la nivel cognitiv: – facilitează învațarea, memoria și capacitatea de concentrare, orientarea în spațiu. Avantajele la nivel motric: copilul devine conștient de propriul corp și învață să își controleze mișcările: coordonare, echilibru. Avantajele psihomotricității la nivel socio-afectiv: -eliberarea tensiunilor acumulate , favorizează activitățile în grup, invață să depășească fricile, să gestioneze relațiile cu alți copii de aceeași vârstă și să își întărească stima de sine
Atelierul cuprinde
A. Etapele dezvoltării senzitivo-motorii. Ondulații, oscilații, mâini și spațiu, posturi, etapele dinaintea mersului.
B. Posturi, poziții, schimbare scutec:
- Bebelușul alungit apoi ridicat
- Prevenția problemelor musculo-scheletice
- Schimbatul scutecului
- Bebelușul așezat de către adult. Bebelușul blocat. Motoreta și marioneta
- Portajul
- Deplasarea pe fese
- Mersul, copilul ținut de brațe
- A pune și a înlătura încălțămintea
- Scrisul foarte devreme
- Gesturile din cotidian
C. Materiale folosite
Balansoarul
Scaunul înalt
Arcul de joc sau mobilul
Țarcul
Rotobilul
D. Jocuri psiho și senzitivo-motorii
Jocurile la sol
Planul inclinat
Autocolantele
Mingea
Înscrieri la tel 077 222 11 03
Mail drlauracupsa@gmail.com sau contact@amrost.ro
Următoarele ateliere sunt programate în 4 februarie 2023 ți 18 februarie 2023 între orele 14 și 17 , la Academia de Sailing https://www.sailingacademy.ro/