Contează modul de priză al armei ?

https://www.escrime-aaf.fr/escrime-sportive

Impingementul feței laterale a articulației pumnului este o patologie microtraumatică, a părților moi a feței laterale a pumnului care atinge elementele capsulo-ligamentare și survine în mod specific prin mișcări repetitive  la scrimeurii tineri care au adoptat un anumit stil de priză a sabiei, spadei sau floretei. (mâner drept ținut la capăt)

 Modul de priză pentru floretă și spadă se face prin intermediul unui mâner  zis anatomic (sau ortopedic ) sau prin mâner drept.  Pentru sabie, mânerul este drept.  În fazele de atac se combină în cele trei planuri ale spațiului, mișcări de amplitudine extremă, executate cu o energie cinetică considerabilă. Pentru fazele de pregătire, fiecare sportiv posedă un alt stil și anume: unii privilegiază posturile statice și în acest caz încheietura pumnului suportă forțe izometrice echilibrate, în poziție neutră a încheieturii.  Acest stil expune puțin la apariția impingementului.

Alți sportivi preferă un joc dinamic, în cursul căruia încheietura mâinii suportă mișcări repetitive care asociază alternanța înclinării radiale , apoi cubitale , în lejeră flexie.

Patologia de impingement a feței laterale a articulației pumnului se întâlnește la tinerii practicanți care au adoptat acest stil de joc dinamic, pe un mâner drept ținut la capăt.

Factorii de risc se regăsesc atât în  întinderile capsulare repetate în timpul fazelor, o anumită priză a armei, discutată mai sus, și confictul care se creează în înclinare radială maximală.

Examenul clinic

– în anamneză se regăsește practica intensivă a scrimei și absența factorului traumatic acut.

Durerea se află electiv la nivelul articulației pumnului , în tabachera anatomică, fără iradiere. Durerea are ritm mecanic, dispare după încălzire și reapare de o mare intensitate în orele de după antrenament/ competiție. Poate să devină permanentă, dacă sportivul nu începe nici un tratament, mai ales în timpul turneelor sau cantonamentelor.

La inspecție se poate găsi o tabacheră anatomică care și-a pierdut concavitatea. Durerea se regăsește la palpare și mai ales  în înclinare radială forțată.

Contracția contra rezistență și palparea tendoanelor mușchilor extrinseci ai policelui și al humero -stilo -radial sunt indolore.

Testul Finkelstein  care se regăsește în tenosinovita de Quervain și sindromul de intersecție  e negativ.

Și principalul diagnostic diferențial se face cu cele două tipuri de tenosinovite, dar și cu fractura de scafoid .

Tratament :

 Perioadă de repaus cu administrare de AINS pe cale locală, până la normalizarea examenului clinic.

Infiltrația cu corticoid  ( de un mililitru de derivat cortizonic hidrosolubil) pentru a obține indoloritatea, trebuie să rămână excepțional, cu mare atenție în evitarea tendoanelor extrinseci ale policelui cunoscând riscul marcat de atrofie celulară subcutanată în această regiune.

Această patologie este o tehnopatie specifică scrimei. Ar fi bine de examinat pe timpul acestui repaus sportiv, gestul pentru a preveni o recidivă precoce sau un pasaj la cronicitate

Pentru a facilita reluarea sportului, se recomandă purtarea unei contenții suple elastice, care ajută la stabilitatea articulației pumnului și limitează amplitudinile extreme în înclinare radială/ cubitală.  Evoluția este în general favorabilă.

Copyright
Toate materialele conţinute de acest website – http://www.drlauracupsa.ro – sunt proprietatea acestuia si sunt protejate de Legea nr. 8/1996 pentru protecţia drepturilor de autor şi a legilor cu privire la mărci şi proprietate intelectuală.