https://fr.wikipedia.org/wiki/Muscle_extenseur_ulnaire_du_carpe
Mușchiul cubital posterior se situează pe bordul cubital al antebrațului și se inseră prin tendonul său distal un pic deasupra capului ulnar , unde este menținut ferm printr-o teacă fibroasă. Inserția sa distală se situează pe tuberculul intern al bazei celui de al 5 lea metacarpian, fiind inervat de nervul radial și participă la stabilitatea încheieturii mâinii.
De la prepararea serviciului până la lovirea mingii în forehand, încheietura mâinii este în flexie dorsală, înclinare cubitală, antrenând o contracție concentrică și / sau izometrică a mușchiului cubital posterior. Antebrațul trece dintr-o fază de supinație submaximală spre o pronație violentă. Pumnul urmează mișcarea pentru a se regăsi în flexie palmară- înclinare radială mai mult sau mai puțin pronunțate. Această mișcare antrenează o contracție excentrică a cubitalului posterior pentru a frâna mișcarea, dar și o puternică tracțiune pe teaca de contenție atașată la capul ulnar. Este acompaniată de o alunecare a tendonului în teacă. Astfel, cubitalul posterior alternează o contracție statică și o contracție excentrică foarte puternică și bruscă, asociată trecerii de la supinație la pronație violentă.
Patologia cubitalului posterior asociază tenosinovite, tendinopatie intrinsecă sau de inserție / ruptură parțială, totală sau distensia tecii fibroase de contenție.
Clinic: – apariția brutală sau progresivă a unei dureri mecanice la nivelul bordului ulnar al încheieturii mâinii.
– uneori apare și senzație de cracment, ressaut articular sau apariția unei tumefacții.
La inspecție, încheietura mâinii este normală cel mai adesea, uneori apare o tumefacție la nivelul bordului cubital.
Mobilitatea este normală. Excepție atunci când există rupturi ale tecii fibroase de contenție în cazul cărora cursa externă a cubitalului posterior este dureroasă și limitează supinația.
Palparea tendonului este dureroasă la nivelul inserției sale, iar contracția izometrică provoacă durere, sau chiar luxația sau subluxația tendonului. Durerea este mai importantă în cursă extrenă ( extensie- supinație maximală a cotului).
Tratamentul medical este rezervat în primă intenție tenosinovitelor sau tendinopatiilor de inserție. Asociază în mod succesiv: fizioterapia și masajul transversal profund, infiltrațiile în teacă sau în vecinătatea inserției distale și imobilizare în formele foarte atipice.
Tratamentul chirurgical se ia în considerare dacă tratamentul medical nu a dat rezultate sau de primă intenție în caz de leziune intrinsecă a tendonului sau a tecii.
Atingerea extensorului ulnar al carpului este frecventă la jucătorul de tenis, golf , iar oride durere la nivelul bordului cubital al încheieturii mâinii trebuie sa evoce acest diagnostic.
Copyright
Toate materialele conţinute de acest website – http://www.drlauracupsa.ro – sunt proprietatea acestuia si sunt protejate de Legea nr. 8/1996 pentru protecţia drepturilor de autor şi a legilor cu privire la mărci şi proprietate intelectuală.
Leave a Comment