Fracturile de oboseală întâlnite în tenis, cel mai frecvent au o localizare la nivelul humerusului, cubitusului,olecranului, radiusului și scafoidului. Fractura de oboseală a celui de al 2 lea metacarpian este destul de rară, însă este tipică unui sindrom de supraantrenament la sportivii de performanță.
Al doilea metacarpian este cel mai lung dintre metacarpiene, posedă baza cea mai largă și se articulează cu osul trapez, trapezoid, capitatum și al 3-lea metacarpian. Este limitat într-o singură direcție: flexie-extensie.
Murakami și Waninger au raportat primii, 2 cazuri la jucători de tenis, adolescenți care au crescut ritmul de joc. Aceștia semnalează, de asemenea și o schimbare de priză a rachetei care a precedat apariția fracturii de oboseală la nivelul celui de al 2- lea metacarpian. Waninger este și mai precis în descrierea prizei rachetei, descriind o priză Eastern modificată în Western, înaintea apariției durerilor.
E- priza Eastern ( Eastern grip forehand), S- priza semi Eastern, W – priza Western
( Western forehand grip )
https://www.facebook.com/TournaTennis/photos/a.10153077192314704/10156378266229704/?type=3&theater
Prin urmare, printre factorii de risc menționați în literatură sunt schimbarea de priză de rachetă, sau nicio modificare de priză dar creșterea ritmului antrenamentelor și supraantrenament.
Apariția acestora mai degrabă la tinerii jucători de tenis arată că în cazul supraantrenamentului țesutul osos nu a avut timp să se adapteze șocurilor repetate din partea manșetei rachetei pe al doilea metacarpian.
Se observă în desenul de mai jos că zona Knuckle de priză a rachetei în forehand, este exact în dreptul celui de al doilea metacarpian.
Tratamentul constă în tratament ortopedic prin imobilizare, prin purtarea unei contenții suple în jurul mâinii și repaus cu oprirea tenisului timp de 4 săptămâni.
În cazurile descrise de Murakami și Waninger , consolidarea s-a obținut în 4-5 săptămâni fără complicații la reluarea antrenamentelor de tenis.
Copyright
Toate materialele conţinute de acest website – http://www.drlauracupsa.ro – sunt proprietatea acestuia si sunt protejate de Legea nr. 8/1996 pentru protecţia drepturilor de autor şi a legilor cu privire la mărci şi proprietate intelectuală.
Leave a Comment