Termenul de pubalgie corespunde unui sindrom dureros la nivelul simfizei pubiene observat la sportiv şi care grupează sub aceeași denumire trei entități anatomo-clinice distincte uneori intricate, de etiopatogenie comună: maladia adductorilor, osteoartropatia pubiană şi patologia parietală abdominală.

Articulaţia interpubiană este formată din suprafeţe articulare acoperite de cartilaj, iar intervalul care le separă este format dintr-un “ligament” interosos constituit dintr-o parte periferică fibroasă, densă şi rezistentă şi dintr-o zonă centrală moale, zone care sunt capabile să se deformeze şi să absoarbă mişcările de  tracţiune, compresie, forfecare, flexie şi torsiune. Acest disc interpubian este întărit în acest rol de 4 ligamente periferice care formează un manşon fibros: ligamentele pubian anterior, posterior, superior şi inferior (ligamentul sub-pubian denumit şi ligament triangular).

În rugby, această patologie poate apărea la oricare sportiv din echipă atunci când şutează balonul din mână  pentru a scoate mingea din 22-ul propriu sau din drop, dar mai des apare la transform-euri. Aceste şuturi cu balonul oval antrenează tensiuni variate şi repetitive asupra simfizei pubiene.

Şutul se derulează în 5 faze successive [pregătirea, armarea, accelerarea, lovirea şi încetinirea (deceleraţia). (după Chanussot şi Danowski).Pregătirea se efectuează printr-un transfer al greutăţii corpului pe piciorul pivot. Această fixare adesea bruscă cu trunchiul înclinat într-o parte, determină la nivelul bazinului contracţii asimetrice.

Armarea în care intervine un lanţ rotator plecând de la piciorul pivot până la centura scapulară. Şoldul de sprijin este fixat în rotaţie externă şi flexie. Şoldul oscilant pleacă în extensie, abductie, rotaţie externă acompaniată de o mişcare cu genunchiul în flexie: această contra-rotaţie între cele două ramuri iliace la fel ca şi hiperlordoza lombară care acompaniază, creează importante tensiuni simfizare în forfecare şi torsiune.

Accelerarea necesită o contracţie puternică a rotatorilor interni ai şoldului portant, a muşchilor  oblic intern şi extern abdominal, şi a muşchilor drept abdominal, adductori şi psoas iliac ai şoldului oscilant care propulsează şi împing membrul inferior în flexie, adductie şi rotaţie externă. Muşchii adductori exercită o tracţiune pe ramura pubiană, în mişcarea de forfecare, tracţiune şi torsiune.

Lovirea se realizează atunci când mişcarea în aer a membrului oscilant atinge viteza maximală: impactul cu balonul oval produce o undă de şoc în cadrul muşchilor şi articulaţiilor lanţului kinetic al membrului inferior.

Încetinirea este sub controlul muşchilor ischio-gambieri care trebuie să înlocuiască muşchii care duc la flexia coapsei şi extensia genunchiului şi necesită un control perfect al piciorului de sprijin.

Aceste mişcări prin solicitare excesivă pot duce la apariţia unei pubalgii, patologie care are şi mai multe şanse de apariţie dacă sportivul  are acumulaţi factori mecanici defavorabili cum ar fi tulburări posturale vertebrale, o inegalitate în lungimea membrelor inferioare, o hipoextensibilitate a anumitor lanţuri mio-tendinoase sau o asimetrie în tonicitatea grupelor musculare antagoniste.

Cele trei entități anatomo-clinice din cadrul pubalgiei sunt după cum am mai menţionat:

1) Maladia adductorilor sau patologia osteo-tendino-musculară a adductorilor.

– corespunde unei afectări a corpului tendonului adductorului, joncţiunii musculo-tendinoase sau inserţiei sale pe os.

– apare durere subpubiană, care iradiază pe faţa internă a coapsei.

– la examenul clinic: în cazurile tipice apare o durere la palparea părţii interne a ramurii ischio-pubiene, la fel şi la abducţia pasivă şi adducţia contra rezistenţă. Aceste teste de adducţie trebuie să fie efectuate în poziţie neutră, în adducţie cu flexie şi adducţie cu extensie. Mobilitatea şoldului este normală.

Dacă se efectuează o radiografie – cel mai adesea este normală, dar se pot observa condensări la inserţia adductorilor pe ramura ischio-pubiană, iregularităţi ale conturului sau calcificări.

Radiografia prezintă 4 stadii evolutive (Chanussot şi Danowski)

– stadiul 1: discrete modificări osoase la nivelul inserţiei adductorilor pe ramura ischio-pubiană;

– stadiul 2: condensări la nivelul ramurii ischio-pubiene;

– stadiul 3: condensări şi iregularităţi ale conturului ramurii ischio-pubiene;

– stadiul 4: calcificări pe traiectul adductorilor şi modificări la nivelul ramurii ischio-pubiene.

2) Osteoartropatia pubiană

– este singura şi veritabila pubalgie, fiind o afecţiune articulară adevarată (maladia adductorilor fiind periarticulară), legată de surmenajul acestei articulaţii şi de dezechilibrul muscular dintre muşchii abdominali şi adductori;

– durerea apare la nivelul pubisului şi iradiază uneori în jos de-a lungul feţei interne a coapsei, foarte rar în sus spre peretele abdominal.

La examenul fizic:

– durere localizată la nivelul simfizei pubiene la palparea blandă sau la mobilizarea manuală în sprijin bipodal alternant – mers pe loc.

– foarte rar, examinatorul  va percepe la palparea în timpul mersului pe loc instabilitate simfizară

Radiografia în osteoartropatia pubiană: evocă aspecte de “ pseudo-artrită” cu scleroză la nivel simfizar, geode (cavităţi în ţesutul osos simfizar), lărgirea interliniului şi instabilitate simfizară.

Nu există însă nici o corelaţie radio-clinică între imaginile observate şi simptomatologie. De asemenea, radiografia poate fi normală

3) Patologia parietală abdominală

Corespunde unor leziuni musculare şi aponevrotice a structurilor anatomice care constituie partea de jos a peretelui abdominal şi a canalului inghinal. Apare în special la cei care au o dezvoltare insuficientă a musculaturii abdominale, congenitală sau dobândită şi sub efectul tracţiunilor mecanice repetitive legate de gesturi sportive violente.

Simptome:

– durere cu localizare suprapubiană, adesea unilaterală;

– durerea iradiază spre pube şi testicule, progresiv şi adesea impulsiv la tuse, stranut şi defecaţie.

Adeseori are un debut brutal apariţia acestei dureri, cum ar fi de exemplu un şut în gol cu putere.

Examenul clinic:

– semnele căutate sunt mai reprezentative dacă sunt efectuate imediat după efort. Sportivul va fi examinat şi în ortostatism şi în clinostatism.

Inspecţia:

– poate pune în evidenţă o arcuire a peretelui abdominal înspre canalul inghinal, care este mai vizibilă la sportivii care au şi hiperlordoză.

Palparea:

– se face bilateral şi comparativ, de la pubis spre aripile iliace. Se caută:- dureri de inserţie, dehiscenţa sau hernie a bazei peretelui abdominal sau a canalului inghinal.

– palparea este dureroasă la inserţia muşchilor oblici şi drepţi abdominali

– contracţia izometrică a muşchilor abdominali este dureroasă (test isometric pozitiv)

Radiografia este cel mai adesea normală, uneori apar condensări ale simfizei pubiene. Ecografia musculară pune în evidenţă eventualele leziuni musculare.

Cele 3 entităţi cel mai adesea sunt intricate, ceea ce impune (clinic): căutarea semnelor locale la nivelul simfizei pubiene, la nivelul inserţiei adductorilor, a părţii inferioare a peretelui abdominal, inserţia marelui drept abdominal, articulaţia lombo-sacrată şi dorso-lombară.

Diferenţele între cele 3 entităţi, pe scurt:

Locul anatomic:

– maladia adductorilor:- tendinita adductorilor, a inserţiei acestora sau la nivelul joncţiunii musculo-tendinoase.

– osteoartropatia pubiană:- artropatie microtraumatică a simfizei pubiene

– patologia parietală abdominală- deficienţa peretelui abdominal

Locul durerii:

– maladia adductorilor: subpubian

– osteoartropatia pubiană: pubian

– patologia parietala abdominală: suprapubian

Semne radiologice:

– maladia adductorilor: adeseori radiografia este normală. Aspect dezorganizat la locul insertiei adductorilor.

– osteoartropatia pubiană: imagine de pseudo-artrită

– patologia peretelui abdominal: radiografia adeseori normală. Uneori condensarea simfizei pubiene.

Cea mai pertinentă investigaţie pentru investigarea sistematică a elementelor osteo-mio-aponevrotice pubiene este rezonanţa magnetică nucleară.

Tratament:

Oricare ar fi forma anatomo-clinică de pubalgie, tratamentul constă înainte de toate în repaus sportiv de la 2-3 săptămâni până la 3 luni, mai ales în formele de osteo-artropatie pubiană care sunt cele mai rebele.

De primă intenţie este tratamentul medicamentos şi kinetoterapic, care trebuiesc făcute chiar pe parcursul a 6 luni de zile, înainte de a decide intervenţia chirurgicală.

Tratamentul medicamentos:

– antiinflamatoare nesteroidiene sub formă de comprimate şi geluri (unguente). Comprimatele se administrează maxim 14 zile, alături de medicaţie pentru protecţie gastrică.

– analgetice

– în cazuri rebele la tratament se pot administra şi corticoizi per os.

Tratamentul fizioterapic:

a) Crioterapie pluricotidiană: aplicarea locală de gheaţă timp de jumătate de oră de 4 ori pe zi la nivelul muşchilor adductori şi a inserţiei lor tendinoase sau la nivelul simfizei sau la inserţia mușchiului mare abdominal, în funcţie de localizarea durerii.

b) Electroterapia: se utilizează pentru acţiunea antalgică. Se folosesc curenţi de joasă frecvenţă, cel mai utilizat este TENS (stimularea electrică transcutanată).

Situarea electrozilor:

– pentru durerile tendinoase ale adductorilor electrozii trebuie să fie pozitionaţi pe traiectul nervului obturator.

Montajul este bipolar: primul electrod trebuie să fie situat la 1 cm de pube în contact cu bordul inferior al ramurii pubiene (la nivelul canalului inghinal), al doilea electrod este situat pe faţa internă a coapsei, deasupra genunchiului şi în spatele fasciculului celui de-al treilea adductor.

– pentru durerile simfizare şi abdominale joase, electrozii trebuie situaţi astfel:

– pentru durere simfizară primul electrod la nivelul coastei a 12 a lateral şi al doilea electrod transversal pe pube.

– pentru durere abdominală joasă: primul electrod este poziţionat lateral la nivelul coastei a 12 a de partea pe care a apărut durerea (dacă durerea a apărut la nivelul peretelui abdominal stang, se va aşeza pe partea stangă a toracelui la nivelul menţionat), iar al doilea electrod este aşezat de-a lungul canalului inghinal.

Şedintele sunt de 30 minute, o dată sau de două ori pe zi, timp de 10 zile.

Se mai poate încerca dielectroliza cu antiinflamatoare, analgetice sau miorelaxante.

c) Ultrasonoterapia: – se va face la nivelul simfizei pubiene, inserţia tendinoasă a muşchilor adductori şi muşchi mare abdominal, în funcţie de localizarea durerii, cu un transductor cu cap mic de emisie( 1 cm2) cu frecvenţa de 3 MHz cu intensitate de 0,5- 1 watt/cm2, în emisie pulsata.

Se poate aplica în punct fix sau sub forma de fricţiuni circulare sau transversale.

– la nivelul muşchiului adductor, drept intern, pectineu şi spinal lombar se va face cu un cap de emisie cu suprafaţa mare (4 cm2), cu frecvenţa de 1 MHz şi intensitate de 2-3 watt/cm2, în emisie continuă. Aplicarea se va face sub forma longitudinală şi spiroidă. Pentru fiecare grupă musculară durata este de 8 minute.

Tratamentul kinetoterapic este indispensabil şi comportă 2 domenii de acţiune:

– corecţia dezechilibrelor de origine intrinsecă. În funcţie de datele obţinute la examenul clinic, poate fi vorba de tehnici care urmăresc să amelioreze extensibilitatea anumitor lanţuri mio-aponevrotice, corectarea limitărilor articulare, întărirea unor grupe musculare deficitare, modificarea posturii sportivului. O importanţă semnificativă o are ghenajul.

Practic, aici: http://www.kinesport.info/Le-gainage-abdomino-lombo-pelvien_a993_10.html

– corecţia dezechilibrelor de origine extrinsecă: acest program trebuie realizat împreună cu preparatorul fizic sau antrenorul şi trebuie să urmarească pregătirea fizică generală individualizată, echilibrarea aportului hidric şi alimentar.

Copyright
Toate materialele conţinute de acest website – http://www.drlauracupsa.ro – sunt proprietatea acestuia si sunt protejate de Legea nr. 8/1996 pentru protecţia drepturilor de autor şi a legilor cu privire la mărci şi proprietate intelectuală.